عنوان فارسی مقاله:تنوع ژنتیکی جدید در کنجد ناشی از اتیل متان سولفونات
چکیده
کنجد (Sesamum indicum L.) یک محصول قدیمی دانه روغنی با خواص مهم زراعی، درمانی و صنعتی است. با این حال، در مراکش، تنوع ژنتیکی موجود کاملاً محدود است. بنابراین، جهش زایی شیمیایی، با استفاده از اتیل متان سولفونات (EMS)، برای القای تنوع ژنتیکی جدید استفاده شد. بذرهای دو ژنوتیپ کنجد با دو غلظت ۰٫۵% و ۱% EMS تیمار شدند. بذرهای تیمار شده و تیمار نشده (شاهد) در قالب طرح کاملاً تصادفی کاشته شدند. برخی از گیاهان جهش یافته (M1) از نظر عادت رشد، طول ریشه، تعداد برچه در کپسول، تعداد کپسول در بغل برگ، عملکرد دانه در بوته و رنگ دانه شناسایی و مشخص شدند. به طور خاص، جهشیافتهها با یک کپسول چهار کارپلات، سه کپسول در هر محور برگ، رشد مشخص، رنگهای متنوع بذر و سیستم ریشه بسیار توسعهیافته برای برنامههای اصلاحی کنجد با هدف توسعه ارقام مولد و باکیفیت امیدوارکننده و مفید بودند(تنوع ژنتیکی جدید در کنجد).