عنوان فارسی کتاب:برنامه ارزیابی و جانمایی نقاط عطف رفتار کلامی(VB-MAPP)
چکیده
برنامهی سنجش و گمارش نقاط عطف رفتار کلامی (VB-MAPP) که در این کتاب راهنما ارایه شده است و پروتکل همراه آن بر اساس رفتار کلامی اسکینر (۱۹۵۷)، یکی از تجزیه تحلیل های اساسی و مهم در فرایند زبان شناسی است. این کتاب رویکردی شفاف و قابل درک را برای زبان استخراج شده از اصول تجربی یادگیری فراهم می کند و و ارزش آن در طول زمان اثبات شده است. در کنار تحقیقات و مطالعه اسکنر در مورد زبان، مطالعات وی در روانشناسی رفتاری و یادگیری به یک رشته حرفهای به نام تحلیل رفتار کاربردی منتهی شده است. تجزیه تحلیل رفتار کاربردی (ABA) کاربردهای موفقیتآمیز بسیاری در زمینه مشکلات یادگیری و زبانی که کودکان مبتلابه اوتیسم یا دیگر معلولیت های فکری با آن روبرو هستند ارایه کرده است . VB-MAPP شیوه ها و رویکرد های تدریس ABA و تجزیه و تحلیل اسکینر از رفتار کلامی را جهت تهیه یک برنامه ارزیابی زبان مبتنی بر رفتار برای همه کودکان مبتلابه تأخیر کلامی فراهم کرده است.
تعداد پنج مؤلفه یا جزء اصلی VB-MAPP در این کتاب راهنما بررسی می شود. نخستین ارزیابی به نقاط عطف VB-MAPPI مرتبط است که به منظور تهیه نمونهای از مهارتهای کلامی و مرتبط با آن موجود در کودک طراحی گردیده است. این ارزیابی در بر گیرنده ۱۷۰ نقطه عطف قابل یادگیری و زبان است که در سه سطح سنی رشد زبان (۰-۱۸ ماه، ۱۸-۳۰ ماه و ۳۰-۴۸ ماه) تنظیم شده است. مهارتهای ارزیابی شده شامل درخواست، نام گذاری، تکرار، مهارت درون کلامی، شنونده، تقلید حرکتی، بازی مستقل، بازی اجتماعی، مهارت ادراکی بصری و تطبیق با نمونه، ساختار زبان شناختی، مهارتهای کلاسی و گروهی و تکالیف تحصیلی اولیه است. در ارزیابی نقاط عطف، زیر مجموعهی ارزیابی مهارتهای اولیهی تکرار (EESA) گنجانده شده است که توسط باربارا ای. اسچ، CCCP-SLP و BCBA-D، توسعه یافته است.
دومین مولفه، ارزیابی موانع VB-MAPP است، که ارزیابی کلی از ۲۴ موانع یادگیری و نیز موانع کسب مهارتهای زبانی را در که کودکان مبتلابه اوتیسم یا کودکانی که با سایر ناتوانیهای رشدی با آن روبرو هستند ارایه میکند. موانع در بر گیرنده مشکلات رفتاری، کنترل آموزشی، اختلال درخواست، اختلال نام گذاری، اختلال تکرار، اختلال تقلید، اختلال ادراک بصری و مطابقت با نمونه، مهارت مختل شدهی شنونده، اختلال در مهارتهای درون کلامی، اختلال در مهارتهای اجتماعی، وابستگی به محرک، اختلال در پویش، اختلال تبعیض شرطی، عدم تعمیم، عوامل انگیزشی ضعیف، نیاز به پاسخگویی میباشند که باعث تضعیف انگیزهها، وابستگی تقویت کننده، تحریک خود به خود، اختلال در بیان، رفتار وسواسی- اجباری، رفتار بیش فعالی، عدم برقراری تماس و اختلال دفاعی حسی میشود. با شناسایی این موانع، پزشک متخصص میتواند استراتژیهای مداخله را برای کمک به غلبه بر این مشکلات تدوین کند، که در نهایت میتواند منجر به یادگیری مؤثرتر شود(جانمایی نقاط عطف رفتار کلامی).